:
Yazilar
Konu Konu: DISETI HASTALIGI ÜZERINE..... Cevap YazYeni Konu
Yazar
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
selamikaranfil
moderatör
moderatör


Üyelik: 01 Ocak 2005
Durum Online: Offline
Mesaj: 242
Gönderildi: 08 Subat 2007 - 14:49 | IP Kayıtlı Alıntı selamikaranfil


DISETI HASTALIGI ÜSTÜNE BILMENIZ GEREKENLER:

Diseti iltihabi (piyore) nedir?

Periodontitis ya da halk arasinda bilinen adi ile 'piyore' disleri saran kemik ve diseti dokularinin iltihabidir. Disler agiz içinde görebildigimiz kron kismi ve çene içine gömülmüs 'kök'ten olusmustur. Kökler kemik için de ince lifler yardimi ile tutunmaktadir. Bunun yaninda çene kemiginin iç yüzünü saran pembe diseti'de disin boyun kismina yapisir. Diseti iltihabi sadece gözle görülen disetini degil, kemik dokuyu da etkileyeceginden kontrol altina alinmayan bir diseti rahatsizligi sonuçta çürüksüz dislerin sallanmasina ve çekilmesine neden olacaktir.

Diseti iltihabi nasil baslar?

'Dental plak' da denilen mikrop tabakasinin disler üzerinde birikmesine izin verilirse bu tabaka içinde yasayan bakteriler tarafindan üretilen zararli maddeler disetlerinde iltihaba yol açar. Diseti hastaliginin bu erken dönemine 'gingivitis' denir. Gingivitis asamasi Resim 1'de görüldügü gibi hafif kizariklikla kendini belli edebilecegi gibi görüntü olarak daha hafifte olabilir.

Dental plak nedir?

'Dental plak' disler üzerinde düzenli olarak biriken mikrop tabakasidir. Bu tabaka istenmeyen 2 seyi olusturur.

Dis çürügü
Diseti hastaligi
Dental plak yumusak ve renksizdir. Bu nedenle belli bir kalinliga ulasmadan görülemez. Yogun olarak dislerin aralari ve diseti-dis sinirinda birikir. Bu tabakanin olusumu engellenemez, ancak hergün düzenli dikkatli ve yeterli dis firçalamak ile dis ve disetlerine zarar verecek miktarda birikmesi önlenir. Dis aralari gibi firçanin ulasamadigi bölgelerdeki plak, dis ipi ile temizlenir.



Saglikli diseti nasil görünür?
Saglikli diseti pembe ve disleri sikica sarar durumdadir.




Diseti hastaliklarina sik rastlanilir mi?
Evet dis çürügünden daha sik. Neredeyse tüm eriskinler bir dereceye kadar bu hastaliktan etkilenir ve birçok vak'a da hiç çürügü olmayan disler sadece sallandiklari için çekilirler.

Iltihapli diseti'nin görünümü nasildir?

Iltihapli diseti kirmizi ve / veya sis görünümündedir. Firçalarken kanayabilir.

Diseti iltihabinin belirtileri nelerdir?

Diseti rahatsizliklari bazen fark edilemeden çok ilerlemis olabilir. Bununla birlikte asagidaki belirtilerin bir ya da birkaçinin birarada gözlenmesi diseti rahatsizligi olasiligini akla getirmektedir.


Agiz kokusu
Kirmizi ve sis disetleri
Agizda tat bozuklugu
Disetlerinin çekilerek dis kökünün açiga çikmasi
Sallanan disler
Zamanla egilen ya da çarpiklasan disler
Diseti kanamasi (dis firçalarken ya da kendiliginden)
Diseti iltihabi tedavi edilir mi?
Evet. Ancak tedavi iltihabin ne derece ilerledigine baglidir. Sadece 'gingivitis' safhasinda yapilan tedavi yüksek basari saglar. Tedavi süresince, dis hekiminiz dislerinizi dis tasindan arindirip dis firçalama tekniginizi en iyi hale getirecektir. Bundan sonraki sorumluluk size düsmektedir. Usulüne uygun yaptiginiz temizlik, disetlerini, pembe ve saglikli görüntüsüne kavusturacaktir. Ancak tedavi'ye en kisa sürede baslanmasi sarttir.


Agizdaki tüm disler iltihaptan esit olarak etkilenir mi?

Hayir. Temiz tutulabilen dislerin etrafinda diseti rahatsizligi görülmez. Hastalik, genellikle temizlenmesi zor olan arka disler ve dis aralarinda gözlenir.

Diseti iltihabi nasil yayilir?

Zaman içinde dis yüzeyine tutunan dental plak diseti seviyesinin altina uzanir ve iltihabi olayi yayar. Bu durum genellikle çok yavas ilerler ve dise destek olan kemigin harabiyeti ile birlikte dis ile diseti arasinda, normalde çok sig olmasi (1-2 mm.) gereken bir bosluk olusumuna neden olur. Bu 'periodontal cep' Iltihabin yayilmasi ile daha da derinlesir.
Iste 'periodontitis' diseti hastaliginin bu dönemine verilen addir. Yikima ugrayan kemik miktari arttikça disler artan oranda sallanmaya baslar. Diseti ceplerinin derinlesmesi çogu zaman beraberinde diseti apselerinin olusumuna neden olur. Bazi durumlarda da kemigin erimesini takiben diseti çekilir ve kökler görünecek sekilde ortaya çikar. Iltihabin bu derece ilerlemesi genelde agrisiz oldugu için hasta, olayin farkinda olmayabilir.

Ilerlemis diseti hastaligi (periodontitis) tedavisi nasil yapilir?

Tedavi size uygun dis firçalama ve disipi kullanma tekniklerinin ögretilmesi ile baslar. Daha sonra ki basamak ise doktorunuz tarafindan disleriniz üzerindeki distasi ve 'dental plak'in temizlenmesidir. Bu islem genellikle birkaç randevu gerektirir. Tedaviniz bittikten sonra, üzerinize düsen dis ve agiz temizligini yaparsaniz disetlerindeki kirmizilik ve sisligin ortadan kalktigini ve sallanan dislerinizin çene kemiginize daha iyi tutundugunu izleyebilirsiniz. Bazi ileri durumlarda ameliyat olmaniz doktorunuz tarafindan önerilebilir. Böyle bir öneri ile karsilastiysaniz detayli bilgi almak için lütfen diseti uzmanimiz ile görüsünüz.

Diseti ameliyatindan sonra neler beklemeliyim?

Diseti ameliyatlari ve distasi temizligi isleminden sonra diseti iyilesmesinin dogal sonucu olarak disetleri bir miktar küçülürler. Iste bu nedenle bazi vak'alarda disler uzamis gibi görünür. Tedavi öncesi hastalik ne kadar ileri ise bu küçülme miktari o kadar fazladir. Bu durum hastalari sadece estetik olarak degil sicak-soguk hassasiyeti seklinde de rahatsiz eder. Bu hassasiyet zamanla kendiliginden azalabilecegi gibi yüksek flourür içeren dis macunlarinin kullanilmasi ile de ortadan kaldirilabilir. Diseti ameliyatlarindan sonra disler eskisine göre daha fazla sallanma gösterebilirler ancak bu 2-3 ay içinde tamamen ortadan kalkar.

Diseti hastaliginin tek sebebi 'dental plak' midir?

Hem evet, hem hayir. Bazi insanlarin vücut savunma mekanizmasi çok gelismistir ve dislerini firçalamasalar bile çok ciddi boyutta diseti rahatsizligina yakalanmazlar. Bazilari ise diger her yönden çok saglikli olsalar bile, diseti rahatsizligina karsi dirençleri düsüktür ve ancak çok iyi bir agiz temizligi aliskanligi ile hastaliga karsi koyabilirler.

Dislerimi düzenli firçalamama ragmen neden diseti hastaligina yakalandim?

Büyük olasilikla firçalamayi tam ve etkin olarak yerine getiremiyorsunuz. Çogumuz disler ile disetlerinin birlestigi bölgeyi tam anlamiyla temizlemenin ne kadar zor oldugunu bilmeyiz. Bu nedenle belki de firçalama tekniginiz ve sürenizin bir uzman yardimi ile düzeltilmeye ihtiyaci vardir. Ayrica dis firçasinin killarinin disler arasina giremeyecegi, buralarin ancak dis ipi ile temizlenebilecegini hatirlamalisiniz.

Tartar ile plak ayni sey midir?

Hayir. Tartar ya da bilimsel adi ile kalkülüs dental plagin degisik bir seklidir. Tartar, tükürük içinde bulunan kalsiyum'un dental plak ile birlesip, sertleserek disler üzerine yapismasi halidir. Tartar en sik alt ön dislerin arka yüzeyinde birikir. Bir kez olusmasi halinde tartar ancak dis hekimi ya da diseti hastaliklari uzmani (periodontolog) tarafindan temizlenebilir. Anti-tartar özelligi olan dismacunlari olusmus tartari ortadan kaldiramaz. Bir kalinliga ulasmadan görülemez. Yogun olarak dislerin aralari ve diseti-dis sinirinda birikir. Bu tabakanin olusumu engellenemez, ancak hergün düzenli, dikkatli ve yeterli dis firçalamak ile dis ve disetlerine zarar verecek miktarda birikmesi önlenir. Dis aralari gibi firçanin ulasamadigi bölgelerdeki plak, dis ipi ile temizlenir.


UNUTMAYIN ! KENDI DIS VE DISETI SAGLIGINIZI KORUMAK, DIS HEKIMINIZIN OLDUGU KADAR SIZIN DE SORUMLULUGUNUZDUR. LÜTFEN MUCIZE BEKLEMEYIN. DISETI HASTALIKLARI UZMANI DOKTORUNUZ TARAFINDAN UYGULANAN DISETI TEDAVISINDEN SONRA, DISETI VE DESTEK DOKULARINIZIN SAGLIGI, ANCAK SIZIN AGIZ BAKIMINA GÖSTERDIGINIZ ILGI ÖLÇÜSÜNDE BASARILI OLABILIR.

_________________   ALINTI _________________


Sayfa Başı Göster selamikaranfil's Profil Bu kullanıcının diğer mesajlarını araştır selamikaranfil
 

  Cevap YazYeni Konu
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

Foruma Git
Bu işlemi yapamazsınız: Yeni konu gönderme
Bu işlemi yapamazsınız: Konulara cevap yazma
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı silme
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı düzenleme
Bu işlemi yapamazsınız: Anket oluşturma
Bu işlemi yapamazsınız: Oy kullanma

Powered by Web Wiz Forums version 7.9
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Sayfa yükleme süresi: 0.0938 saniye.