selamikaranfil moderatör
Durum Online: Offline Mesaj: 242
|
Gönderildi: 06 Temmuz 2005 - 12:01 | IP Kayıtlı
|
|
|
NE BAL VAR, NE DE PEKMEZ...
A. Geylanî Hazretlerinin üzerine hiç sinek konmazdi. Onun bu haline vakif olanlardan biri sordu.
- Üzerinize sinek kondugunu hiç görmüyoruz? Sebebi nedir?
Su cevabi verdi:
- Niçin konsun ki? Üzerimde ne dünyanin pekmezi var, ne de ahiretin bali...
ALISVERISE GELDIK...
Ibn-i Muhayriz isimli din alimi, elbise almak için bir magazaya girdiginde, içerdekilerden birisi onu tanidi ve dükkan sahibine:
- Bu zât, Ibn-i Muhayriz'dir, dedi.
Ibn-i Muhayriz kendisine özel bir muamele yapilmamasi için hemen disari çikarken:
- Biz paramizla birseyler almaya geldik, dedi. Dinimizle degil.
IHLASLI OLMAK
Yahya bin Muaz'a:
- Kul ne vakit ihlasli sayilir? diye sormuslar. Cevaben söyle buyurmus:
- Kendisini öven insanla, tenkid eden insani bir gördügü vakit...
SIZ DE ORTAKSINIZ
Süfyan-i Sevrî, evinin kapisi önünde bir dostuyla sohbet ederken, önlerinden son derece süslü giyinmis bir adam geçti. Dostu bu adama hayranlikla bakarken, Süfyan-i Sevrî ona söyle buyurdu:
- Eger sizler gipta ile bakmamis olsaydiniz, bu adam böyle süslenip israfa girmezdi. Hayranliginizi ifade eden tavrinizla bu adamin 'israf' günahina siz de ortak oluyorsunuz.
REHBER BÖCEK
Ebü'l-Haccac Aksurî'ye:
- Maneviyatta rehberin kim? diye sorduklarinda:
- Bir böcek, dedi.
Alay ediyor sandilar. Izah etti:
- Disarida gezerken, fener diregine çikmak isteyen küçük bir böcek gördüm. Kaygan oldugu için yari yoldan düsüyor, fakat hiç yilmiyordu. Yüzlerce defa ayni hareketi tekrarladi. Onu o halde birakip mescide gittim. Çiktigimda bir de ne göreyim, diregi tirmanmis, fenerin yaninda duruyor. O hayvan engellerden yilmama ve sebat etme konusunda rehberim oldu.
BIR ÖKÜZ UGRUNA
Oglunun okumasi için çiftligindeki bütün inekleri satan bir köylü, onun birsey ögrenemedigini görünce:
- Ne bahtsiz adammisim, diye söylenmis. Bir öküz ugruna ne inekler feda ettim.
MALIN NEREDE?
Hasan el-Basrî, "Ben ölümden korkuyor ve onu sevmiyorum" diyen birine su cevabi vermistir:
- Malini geride biraktigin için ölümü sevmiyorsun. Eger malini ileriye (ahirete) gönderseydin, pesinden gitmek isteyecektin.
|