:
Yemek Tarifleri
Konu Konu: Misir Ekmegi (Cadi) Cevap YazYeni Konu
Yazar
Mesaj << Önceki Konu | Sonraki Konu >>
Muaz_87
admin
admin
Simge

Üyelik: 01 Ekim 2003
Ülke: Turkey
Durum Online: Offline
Mesaj: 76
Gönderildi: 07 Ocak 2005 - 13:44 | IP Kayıtlı Alıntı Muaz_87

MISIR EKMEGI (CADI)

Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle misir ve misir unu bulunmaktadir. Bunun böyle olmasi da tabiidir. Eskiden ambar da misir oldu mu korkacak bir sey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti.

Misir ekmegi pisirmenin iki safhasi bulunmaktadir. Bir; ekmegin pis irilecegi plekiyi bu ise hazirlamak, ikincisi de ekmek hamurunu yogurmak.

Plekiler üç kiloluktan alti kiloluga kadar küçükten büyüge dogru siralanir. Diyelim ki üç kiloluk plekide ekmek yapmaya karar verdik: Tok bir ates yakar, atesin iki yanina demir ayaklari koyariz, plekiyi agzi asagi olarak bu demirlerin üzerine yerlestiririz.

Ates plekiyi iyice kizdirirken bol köz ve kül de birakir. Bu arada ekmek hamurunu sicak su ile yogurmak için yanan atesin kenarina bir gügüm su konur.

Pleki atesin Üzerinde pisedursun, biz diger yandan ekmek hamurunu hazirlariz. En eskilerde ekmek teknesi agaçtandi ve çekme olarak yapilirdi. Ambardan üç kiloluk un alarak ekmek teknesine elekleriz. Tuz kalin oldugundan bir kapa konur ve sicak su ile temizlendikten sonra eritilerek teknedeki unun ortasina dökülür, yeteri kadar da el yakan sicak su ilave edilir ve hamur iyice yogrulur. Bu arada sicak su eli yakar ve hamur parmaklara yapisir. Bunun için hamuru yoguran kadin, yaninda bir sahanla bir miktar soguk su alir ve zaman zaman elini bu soguk suya batirarak ve parmaklardan temizleyerek isini tamamlar.

Yogurma isi bitince hamur yuvarlak hale getirilir ve tekneye konan bir tutam un üzerine gezdirilir. Bu unlar hamurun plekiye yapis masim önler. Ekmek hamuruna bir miktar seker, bir miktar balli lobya unu, bir miktar zeytinyagi koymak ekmege tat verir. Süt ve yumurta da konabilir. Hamur tarif edildigi gibi yogrulduktan sonra sira pisirmeye gelmistir. Simdi de ekmegin pisirilmesini görelim.

Pleki, iyice pistigine emin olunduktan sonra (Pismis plekinin üzerine birakilan bir damla su hemen buharlas ir) bir kukari ve bir parça paçavra yardimiyla ates in üzerinden alinir ve yana çekilir. Hazirlanan hamur sicak olan plekiye yerlestirilir ve çevirme ekmek yapilacaksa pleki paçavra ile dinlendirilir, içindeki hamur elin ayasina alinarak plekiye ters konur. Böylece yapismayi önleyen un da görevini yapmistir. Atesteki közler ve küller kenara çekilerek pleki, alttan da kizmis olan ocak tasinin üzerine sürülür ve üzeri bir sacla kapatilarak, sac üzerine hafif bir ates yakilir. Artan küller ve közlerle plekinin çevresi çepeçevre sarilir. Böylece plekideki ekmek alttan, üstten ve yanlardan yavas yavas piser. Üstten kizarmissa pismis demektir. Iyi bir usta, atesi ustalikla yakarak oldugu gibi birakir ve ekmegin pisip pismedigini kontrol etmeye gerek görmez.

Sicak ekmek, tereyagi ve minci ile katik edilince bir hos olur. Açligi fevkalade giderir ve baska bir sey istemez.

Poro Mustafa ULUDAG
Sayfa Başı Göster Muaz_87's Profil Bu kullanıcının diğer mesajlarını araştır Muaz_87 Git Muaz_87's Ana Sayfa
 
Sakir AKSU
ziyaretci
ziyaretci


Üyelik: 01 Ekim 2003
Durum Online: Online
Mesaj: -2224
Gönderildi: 19 Eylül 2006 - 23:24 | IP Kayıtlı Alıntı Sakir AKSU

Sevgili Admin Kardesim. Ben Hemsinliyim. Anladigim kadari ile sen de Akyazilisin. Ama Misir ekmeginin yapilisini öyle bir tarif etmissimn ki rahmetli ebem aklima geldi. Kisisel bilgilerin hakkinda bana bilgi verebilir misin? Seni Hemsin sitesinde görmekten onur duyariz. sakir_aksu@hotmail.com
Sayfa Başı Göster Sakir AKSU's Profil Bu kullanıcının diğer mesajlarını araştır Sakir AKSU
 

  Cevap YazYeni Konu
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa

Foruma Git
Bu işlemi yapamazsınız: Yeni konu gönderme
Bu işlemi yapamazsınız: Konulara cevap yazma
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı silme
Bu işlemi yapamazsınız: Mesajlarınızı düzenleme
Bu işlemi yapamazsınız: Anket oluşturma
Bu işlemi yapamazsınız: Oy kullanma

Powered by Web Wiz Forums version 7.9
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

Sayfa yükleme süresi: 0.0820 saniye.